یادگیری از طریق موبایل و آموزش سازمانی
یادگیری از طریق موبایل به چه معنی است؟
یادگیری از طریق موبایل هم یک رویکرد جدید است و هم مفهومی که تا اندازه ای با آن آشنا هستیم. در واقع تحرک در اینجا اهمیت پیدا می کند، به طوری که فراگیر لازم نیست برای درگیر شدن با فعالیت های آموزشی در مکان خاصی مستقر باشد. در مدل یادگیری از طریق موبایل، هدف یادگیری خارج از کلاس و محیط آموزشی با ایجاد انگیزه از طریق وسائل الکترونیکی سبک و قابل حمل همچون گوشی های هوشمند، تبلت ها، لپ تاپ ها و … دنبال می شود. این وسائل به راحتی حمل می شود و از طریق آنها فعالیت های آموزشی، ارتباط و مشارکت در قالب محتوای رسانه ای و استفاده از شبکه های اجتماعی دنبال می شود.
این وسائل ارتباطی تأثیر قابل توجهی بر تدریس و یادگیری داشته و عامل ارتباطی بین یادگیری رسمی و غیر رسمی در محیط های کاری و غیر کاری می باشد. برای هر فراگیر جالب است که تنها با به همراه داشتن یک وسیله ارتباطی در هر مکان بتواند آموزش های مورد نیاز و مورد علاقه خود را دریافت کند. البته باید به این موضوع توجه داشت که طراحی و استفاده از این مدل آموزشی و پشتیبانی از روند یادگیری فراگیران می تواند تا اندازه ای پیچیده و چالش برانگیز باشد و حتما اثربخشی آن باید مورد ارزیابی و تحلیل قرار گیرد.
از نظر اومالی یادگیری از طریق موبایل همراه زمانی اتفاق می افتد که فراگیر در یک مکان ثابت و از قبل تعیین شده نباشد و یا زمانی که برای فراگیر این فرصت فراهم شود که آموزش را از طریق تکنولوژی های همراه دریافت کند. و بر اساس این تعریف دارای ویژگی هایی است که عبارتند از: خودجوش، شخصی، غیر رسمی، بامحتوا، موجود در همه جا و مسئله محور است. با وجود این ویژگی ها وجه مشترک زیادی بین این رویکرد و یادگیری الکترونیکی احساس می شود با این تفاوت که ما با تغییر موقعیت، ارتباط سریع تر و وسائل ارتباطی کوچک تر مواجه هستیم. بنابراین یادگیری از طریق موبایل به سرعت دارد به مؤلفه قابل اعتماد و مقرون به صرفه در حوزه یادگیری مجازی و یادگیری از راه دور تبدیل می شود.
دستگاه های همراه در همه جا
با مطالعه درباره یادگیری از طریق موبایل شما به دنیای اصطلاحات فنی و مفاهیم مربوط آینده ورود پیدا می کنید. آشنایی با این مفاهیم حتی برای افراد غیر فنی هم می تواند جالب باشد. در حقیقت با کمک درک مفاهیمی همچون “فراگیر و در همه جا در دسترس بودن و همچنین محیطی بودن” می توان مسیری را که به واسطه یادگیری از طریق تلفن همراه مشخص می شود پیدا کرد.
ایده هایی که برای ارتقاء کامپیوتر در راستا بهبود فرایند یادگیری برای محققین چالش براانگیز بود شامل مفاهیمی مانند “در همه جا در دسترس بودن” ، “به راحتی قابل حمل بودن” و “حفظ اطلاعات” می شد. با پیاده سازی این ایده ها، پیچیدگی کار با کامپیوتر ها کاهش پیدا می کرد و علاوه بر آن تمرکز فراگیران بر فعالیت یادگیری قرار می گرفت تا اینکه درگیر مسائل سخت افزاری باشند. علاوه بر این با استفاده از اینترنت در هر زمان و مکانی می توان از محتوای آموزشی بهره برد و در فعالیت های آموزشی به صورت فردی و گروهی مشارکت کرد.
با یادگیری از طریق موبایل، بهره گیری از وسائل همراه برای یادگیری، روند یادگیری در عین حال که بیشتر و بیشتر خصوصی و شخصی می شود، می تواند با برقراری ارتباط با اطراف پتانسیل فعالیت های گروهی و مبتنی بر همکاری را تقویت کند. برخلاف تصورات عامه که وسائل ارتباطی همراه تنها برای مدیریت اطلاعات و ارتباطات شخصی طراحی شده است، در تکنولوژی آموزش برقراری ارتباطات با محیط و فعالیت گروهی با استفاده از این وسائل مورد بررسی قرار می گیرد.
یادگیری مؤثر از طریق موبایل در حال حاضر و در آینده
در حال حاضر ایده یادگیری از طریق موبایل، تکنولوژی های پیشرفته روز را برای رفع نیازهای موجود در این زمینه تحت تأثیر قرار داده است. تلفن های همراه از لحاظ سایز و دردسترس بودن نسبت به سایر تکنولوژی ها موفق تر بوده اند. دیگر وسائل نیز باید سبک تر و ارزان تر شوند و امکانات ارتباطاتی و حفظ اطلاعات را با هم در خود ارتقاء دهند تا بتواند قابل قبول باشند. در این صورت مدرسین و آموزگاران با بررسی منافع بهره گیری از این تکنولوژی ها در تدریس و یادگیری، می توانند برنامه آموزشی خود را با این رویکرد مدرن منطبق کنند.
سرعت بالای پیشرفت تکنولوژی های وسائل همراه قادر خواهد بود تا حد قابل توجهی موجب تحول در تکنولوژی های آموزش باشد. در حال حاضر برای همگامی با این پیشرفت ها، در بسیاری از کشور های دنیا کارگاه ها، کنفرانس ها و سمینار های متعددی با موضوعیت یادگیری از طریق موبایل برگزار می شود. محیط های دانشگاهی و کاری، بسیار با رویکرد استفاده از تکنولوژی همراه و پیشبرد یادگیری بر مبنی فعالیت های مشارکتی با بهره گیری از آنها درگیر شده اند و بر این باورند که تکنولوژی همراه می تواند پلی بین یادگیری رسمی و غیر رسمی باشد.
برگرفته از:
Mobile Learning
A handbook for educators and trainers
Edited by
Agnes Kukulska-Hulme and
John Traxle