شیوه های کنترل اثربخشی در آموزش سازمانی
در مدیریت برنامه های آموزشی همواره باید ارزیابی و کنترل اثربخشی در آموزش در دستورالعمل استراتژی اتخاذ شده قرار گیرد. با انجام صحیح فرایند کنترل اثربخشی در آموزش مدیران قادر خواهند بود برای طراحی استراتژی آموزشی آتی تغییرات و اصلاحات لازم را اعمال کنند و بهترین و کارامدترین الگو را برای سیستم آموزش سازمانی خود انتخاب کنند.
کنترل اثربخشی در آموزش مانند هر استراتژی در سازمان فرایندی دارد که مراحل آن باید با دقت و هوشمندی مدیریتی پیگیری شود. به طور کلی این فرایند شامل ۴ مرحله بوده که عبارتند از:
- عارضه یابی و نیازسنجی آموزشی
- برنامه ریزی و طراحی استراتژی آموزش
- اجرای برنامه آموزشی
- کنترل اثربخشی در آموزش و نهادینه سازی یادگیری
عارضه یابی و نیازسنجی:
در این مرحله است که شما شالوده و اساس استراتژی آموزش خود را مشخص می کنید. نیازسنجی آموزشی زمانی به درستی اتفاق می افتد که شاخص های شایستگی و بهبود عملکرد به دق تعریف شده و با در نظرگرفتن موارد حساسی چون موقعیت فعلی و فرهنگ مطلوب سازمانی نیازها و کمبود های آموزشی منابع انسانی را شناسایی کرد.
همچنین در این مرحله شما می توانید با بهره گرفتن از نتایج آزمون های روان شناسی و تیپ شناسی شخصیتی مانند هوش هیجانی و DISC و همچنین تهیه شناسنامه های شغلی، تحلیل درستی از افراد در جایگاه شغلیشان بدست آورید. موقعیت و نحوه تعامل افراد در تیم های کاری نیز در امر عارضه یابی و نیازسنجی آموزش بسیار حائز اهمیت است.
برنامه ریزی و طراحی استراتژی آموزش:
اطلاعات و خروجی های عارضه یابی و نیازسنجی آموزشی در این مرحله به کمک شما آمده تا با رویکردی علمی برنامه آموزش سازمانی خود را مشخص کنید. در این مرحله شاخص های شایستگی و اهداف سازمانی برای تدوین استراتژی آموزش شناسایی شده و مطابق با آن می توانید عناوین دوره های آموزشی، سرفصل ها و محتوای آموزشی را طراحی و برای الگوی مناسب آموزش تصمیم گیری کنید.
اجرای برنامه آموزشی:
براساس الگوی آموزش برگزیده دوره های آموزشی در قالب کارگاه های آموزشی، سمینار، فعالیت های گروهی، بازی های مدیریتی، آموزش آنلاین و… برگزار می شود. توجه داشته باشید که نتیجه تصمیم گیری درست برای انتخاب مؤثرترین روش آموزش در این مرحله نمایان خواهد شد.
کنترل اثربخشی در آموزش و نهادینه سازی یادگیری:
کنترل اثربخشی در آموزش سازمانی با بررسی ۴ بخش قابل اندازه گیری است که عبارتند از:
REACTION
در این بخش تأثیر آموزش بر نحوه برخورد افراد در تعاملات تیم کاری و واکنش آنها به مسائل و چالش های شغلیشان را مورد بررسی قرار می دهیم و نیز می توانیم با مقایسه تفاوت های صورت گرفته قبل و بعد از آموزش میزان این تاثیر را ارزیابی کنیم. به عنوان مثال پیشرفت کارکنان در مواردی همچون کارتیمی، مدیریت استرس، رفع تعارض و کنترل خشم قابل ملاحظه و اندازه گیری خواهد بود.
LEARNING
با توجه به این معیار میزان تأثیر آموزش بر رفع کمبود دانش و مهارت های مورد نیاز افراد براساس نیازسنجی انجام شده قابل تحلیل خواهد بود. با وجود این معیار ما می توانیم توانایی کارکنان را در به کارگیری دانش و مهارت کسب شده در محیط واقعی کار و اثربخشی الگوی آموزشی منتخب را مورد بررسی قرار دهیم.
BEHAVIOR
از مهمترین معیارهایی که باید در کنترل اثربخشی در آموزش در نظر گرفت این است که ببینیم استراتژی آموزشی ما تا چه میزان بر روی تغییر رفتار و نگرش افراد مؤثر واقع شده است. بعد از اجرای یک برنامه آموزش این تغییرات را می توان بر مبنای مواردی چون افزایش انگیزه، افزایش تعهد سازمانی و به طور کلی معیارهای بهبود رفتار سازمانی در منابع انسانی شناسایی و تحلیل کرد.
RESULT
و در آخر این مسئله مطرح می شود که یک برنامه آموزشی تا چه اندازه بر روی ارتقاء بهره وری و بهبود عملکرد نیروی انسانی و در سطح بالاتر بر روی عملکرد کلی یک سازمان برای دستیابی به اهداف متعالی تأثیر داشته است. نتایج کنترل اثربخشی در آموزش در این حوزه را با کمک شاخص های عملکردی همچون شاخص عملکرد کلیدی (KPI) می توان اندازه گیری کرده و مورد تجزیه و تحلیل قرار دهیم.
بر اساس ارزیابی و تحلیل نتایج این چهار بخش برنامه ریزی برای پشتیبانی از آموزش و نهادینه سازی مفاهیم و مهارت های کسب شده امکان پذیر خواهد بود. در این مرحله است که برای توسعه و تثبیت آموزش ها نیازهای منایع انسانی شناسایی می شود و بر طبق آن مواردی مانند به اشتراک گذاشتن محتوای آموزشی در شبکه های اجتماعی جهت مرور مطالب، کوچینگ های فردی و طراحی کلاس های پشتیبانی در دستور کار مدیریت آموزش سازمانی قرار می گیرد.
دپارتمان یادگیری و بهبود عملکرد مؤسسه نمو با همراهی تیمی متخصص آمادگی ارائه خدمات آموزشی و بومی سازی تمام شیوه های موٍثر در آموزش سازمانی مطابق آنچه که در این مقاله مطرح شد و از آن مهمتر مطابق نیازهای آموزشی سازمان شما را دارد.