12 دلیل که باید حل تعارض یاد بگیریم

حل تعارض

حل تعارض یک فرآِیند مواجهه شدن با اختلافات و رسیدن به راه حل های صلح آمیز است. معمولا همه می دانیم مدیریت تعارضات چیست و کاربرد آن را در محیط کار زمانی که تعارضات بین همکاران، مدیران و واحد مختلف شکل می گیرد می شناسیم، اما این مهارت در تمامی ارتباطات زندگی ما نیز کاربرد دارد. در این نوشته با هم 12 دلیل اهمیت یادگیری حل تعارض را می خوانیم:

حل تعارض

1-این که بدانیم در هر موقعیتی چه رویکردی جواب می دهد

به گفته متخصصان 5 سبک حل تعارض وجود دارد: اجتناب، رقابت، انطباق، مصالحه و همکاری. اجتناب، این رویکرد برای زمانی خوب است که اختلاف بین دو نفر بسیار بالاست و هر دو نیاز دارند تا مدتی از هم دور باشند تا آرام شوند. رقابت، زمانی که شما به طور مستقیم با موقعیت تعارض برخورد می کنید، شاید زودتر به نتیجه برسید اما همین رویکرد “یا راه من یا هیچی” می تواند به رابطه شما صدمه بزند.انطباق زمانی است که شما برخلاف رویکرد رقابتی جلوی فرد مقابل کوتاه می آیید. در واقع انطباق وقتی به کار می آید که امکان مصالحه نباشد، مثل زمانی که طرف مقابل از لحاظ موقعیت و یا تخصص از شما بالاتر باشد.

مصالحه، که به آن “باخت-باخت” هم می گویند، وقتی دو طرف تصمیم می گیرند توافق کنند و از خیر یک چیزهای بگذرند. در وهله اول ممکن است آرامش را برقرار کند، اما در نهایت موجب بروز مشکلات بیشتر می شود. سبک همکاری که نسبت به بقیه انرژی و زمان بیشتری می طلبد، سبکی است که به بهترین نتایج منجر شده و بهترین حالت برای حفظ ارتباطات است. چرا که همه جوانب در نظر گرفته شده و همه راضی خواهند بود.

2-حل تعارض، مهارتی واجب برای خیلی از مشاغل

مشاغل زیادی نیازمند یادگیری حل تعارض هستند، وکلا، داوران، مدیران و …، در واقع مشاغلی که با افراد زیادی در جبهه های مختلف در ارتباط هستند حساسیت این مهارت را بهتر درک می کنند. مشاورین حرفه ای کسب و کار به این مهارت تسلط دارند، به این علت که وقتی سازمان ها خودشان به تنهایی قادر به حل اختلافات نیستند، باید از فردی خارج از سازمان کمک بگیرند. حتی خود شما که در پست مدیریتی هستید، کسب و کار خودتان را دارید و یا با مردم در ارتباط هستید، از منافع مهارت حل تعارض غافل نیستید.

3-حتی کوچترین تعارضات هم می توانند عواقب جدی داشته باشند

تعارض چه در زندگی کاری و چه در زندگی شخصی شما اجتناب ناپذیر است، و نحوه برخورد با آن تعیین کنند نتیجه مثبت و منفی است. در مواجهه با تعارضات اگر مهارت لازم را نداشته باشیم، اختلافات خیلی سریع تبدیل به سرزنش، توهین، بی مهری و رنج می شود. محیط کاری تبدیل به فضایی تنش زا و پر استرس می شود که افراد در آن احساس آرامش نخواهند داشت. پس اگر تعارضات اجتناب ناپذیر است، ما باید برای آن مجهز باشیم و بتوانید به درستی آن را مدیریت کنیم.

4-حل تعارض به ما شنوندگی مؤثر را یاد می دهد

شنوندگی مؤثر از ضروری ترین مهارت هایی است که هر فرد باید داشته باشد. هیچ سبکی کارساز نخواهد بود اگر به طور کامل به آنچه طرف مقابل می گوید گوش ندهیم. برای شنوندگی مؤثر شما پیش فرض ها را از ذهنتان پاک کنید، ذهنی باز داشته باشید، به افراد به زبان خودشان پاسخ دهید و سؤالات شفاف کننده بپرسید. آدم ها در زمان اختلاف درست گوش نمی دهند و فقط منتظر لحظه جواب دادن هستند. فقط با شنوندگی مؤثر شما قادر خواهید بود طرف مقابل را درک کنید.

حل تعارض

5-این مهارت به شما صبر می آموزد

حل تعارض فرآیندی زمانبر است. باید خواسته ها و انتظارات طرفین شنیده شود. هر چقدر تعارض پیچیده تر باشد به زمان بیشتری نیاز دارد. حتی در تعارضات ساده نیز اگر افراد زیادی درگیر باشند باید برای حل آن وقت گذاشت. سبک همکاری، که ما آن را با رویکرد “برد-برد” می شناسیم و معمولا بهترین نتایج را دارد، نسبت به سبک های دیگر به بیشترین زمان نیاز دارد. تنها راه موفقیت در این سبک داشتن صبر است.

6-این مهارت به شما می آموزد که تعارضات را از آدم ها جدا کنید

زمانی که تعارضی رخ می دهد، ساده ترین راه نشان دادن احساسات منفی به طرف مقابل است. این کار خیلی راحت موقعیت را تنش زا می کند و کنترل از دستتان خارج می شود. توجه به حای خود تعارض به سمت افراد کشیده می شود، چون همه موضوع را شخصی می کنند. برای حل تعارض یکی از اهداف اینست که هم به موقعیت آگاهی داشته باشید و تا جایی که امکان دارد از احساسات و هیجانات منفی اجتناب کنید. تعارض اهمیت دارد، اما نباید شما را نسبت به خوب یا بد بودن افراد تحت تأثیر قرار دهد. پس اگر روی تعارض تمرکز کنید، نه افراد، بهتر می توانید به نتیجه مطلوب برسید.

7-این مهارت به شما ارتباطات مؤثر می آموزد

مهارت حل تعارض حتی بعد از تعارض هم تمام نمی شود. مهارت هایی همچون شنوندگی مؤثر، صبر و بی طرفی احساسی حتی در زمانی که تعارض هنوز رخ نداده هم اهمیت دارد. افراد در ارتباطاتشان باز ذهنی باز به این موضوع توجه دارند که همه باید از موقعیت فعلی رضایت داشته باشند. همین ذهن باز در ارتباطات باعث می شود در هنگام بروز تعارضات جدید، جلوی تشدید تنش ها و اختلافات گرفته شود. به زبان دیگر حل تعارض در پیشگیری از بروز تعارضات نیز معنی پیدا می کند.

8-این مهارت به شما ابراز وجود را می آموزد

بخش کلیدی حل تعارض، ارتباطات شفاف است. برای خیلی از افراد برقراری ارتباط دشوار است، چون در ابراز احساسات مشکل دارند. این افراد در بیان خواسته هایشان دچار استرس می شوند. مهارت حل تعارض به آنها در شفاف سازی کمک می کند. هنر ابراز وجود بسیار با ارزش است و می تواند در جهت رسیدن به نتیجه مطلوب مؤثر باشد. همچنین افرادی که “ابراز وجود” را با خشونت اشتباه می گیرند باید بیاموزند که این دو از هم متفاوت بوده و ابراز وجود چگونه به آنها در موقعیت های مختلف کمک می کند.

حل تعارض

9-این مهارت به شما همدلی را می آموزد

در زندگی تمام ارتباطاتی که با آنها درگیر هستیم، چه شخصی و چه کاری، با وجود همدلی محکم تر می شود. همدلی در همه انسان ها وجود دارد، اما باید به عنوان یک مهارت تقویت شود. کسانی که می خواهند مهارت حل تعارض را در خود تقویت کنند، به همدلی به عنوان یک عنصر کلیدی برای شنودگی مؤثر، صبر و ارتباطات مؤثر نیاز دارند. وقتی همدلی در شما قوی باشد، شما بهتر احساسات دیگران را درک می کنید، بهتر ارتباط برقرار می کنید و درست واکنش نشان می دهید. وقتی آدم ها شنیده می شوند و احساس احترام می کنند، حل تعارض راحت تر اتفاق می افتد.

10-این مهارت به شما می آموزد که چطور با استرس مقابله کنید

افراد در زمان بروز تعارض به شدت دچار استرس می شوند. چرا که احساس درماندگی، ناامیدی و خشم بر آنها غلبه می کند. زمانی که نمی دانیم چطور تعارض را مدیریت کنیم، هیجانات پررنگ می شوند. اولین واکنش ما به این ترس، اجتناب است، که البته در طول زمان مشکل را پیچیده تر خواهد کرد. وقتی که بلد باشیم هیجانات منفی را کنترل کنیم، حل تعارض با استرس و ترس کمتری اتفاق می افتد. در واقع به جای اجتناب، آماده و مجهز با آن مقابله خواهیم کرد.

11-این مهارت به شما می آموزد که چطور به اهدافتان برسید

در محیط کار، تعارضات می توانند عامل بهره وری باشند. اگر اختلافت نادیده گرفته شوند و یا اصولی حل نشوند می توانند تا مرز نابودی سازمان پیش روند. چرا که کارکنان نسبت به کارایی سازمانشان ناامید شده و کارشان را ترک می کنند. به همین دلیل سازمان ها برای رسیدن به اهدافشان و حفظ اعتماد کارکنان باید قدر حل تعارض را بدانند. شاید زمانی که فرآیند یک حل تعارض نیاز دارد فعالیت های یک پروژه را تحت تأثیر قرار دهد، اما نادیده گرفتن آن عواقب بدتری دارد.

12-حل تعارض موجب درخشش خلاقیت می شود

وقتی فرآیند حل تعارض اصولی پیش می رود، همه افراد اجازه اظهار نظر دارند. وقتی مهارت شنوندگی مؤثر و صبر را دخالت می دهیم، افراد با دیدگاه ها و ایده های جدید درگیر می شوند. در این فضا راه حل های جدید بیان شده و خلاقیت های جالبی ایجاد می شود. زمانی که با این دید به قضیه نگاه کنیم می بینم که تعارض نشان می دهد هر سازمانی جمعی از تفاوت هاست. پس اگر همیشه همه با هم موافق باشند، تعارضی نخواهد بود و در عین حال نوآوری هم وجود نخواهد داشت. با وجود این نتایج مثبت از تعارض است که حل تعارض اهمیت پیدا می کند.

دپارتمان یادگیری نمو با همکاری مدرسین مجرب در حوزه مهارت های توسعه فردی، دوره آموزشی “مدیریت تعارضات” را به صورت کاملا کاربردی طراحی کرده و آماده همکاری با سازمان ها و مجموعه ها جهت برگزاری این دوره آموزشی می باشد.

منبع:  globalpeacecareers.com

 

2 دیدگاه دربارهٔ «12 دلیل که باید حل تعارض یاد بگیریم»

  1. سپاس از اشتراک مطالب کاربردیتون. بنده به عنوان کارشناس آموزش بسیار استفاده کردم از مطالب. جالب است زندگی خانوادگی و زندگی کاری هر دو نیازمند حل تعارضات هست و چه بسا ممکن است ریشه دار بودن تعارض در یک محیط به محیط دیگری هم منتقل شود. پس چقد خوب است همگی ما این مهارت را بیاموزیم. متشکرم

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محتوای مقاله

حل تعارض

12 دلیل که باید حل تعارض یاد بگیریم

نویسنده :
سایر نوشته ها :
وظايف منابع انساني
آموزش سازمانی

وظایف منابع انسانی

جایگاه منابع انسانی به عنوان مسئولی حیاتی و مهم در سازمان‌ها مطرح می‌شود. منابع انسانی نه تنها در جذب و انتخاب نیروهای با استعداد، بلکه در توسعه و مدیریت آنها نیز نقش اساسی ایفا می‌کند.

مشاهده مطلب
ارزيابي عملکرد کارکنان
آموزش سازمانی

ارزیابی عملکرد کارکنان

ارزیابی عملکرد کارکنان یکی از اصولی‌ترین ابزارهای مدیریت منابع انسانی است که به سازمان‌ها کمک می‌کند تا عملکرد کارمندان را ارزیابی کرده و بهبودهای لازم را در فرآیندها و اجرای استراتژی‌های کسب و کار ایجاد کنند.

مشاهده مطلب
کارمندان ناراضي
مهارت های نرم

نحوه برخورد با کارمندان ناراضی

کارمندان در هر سازمانی ممکن است به دلایل مختلفی حس نارضایتی را تجربه کنند. این امر می‌تواند به از دست دادن انگیزه، کاهش کارایی، و ایجاد مشکلات میان فردی منجر شود. برخورد صحیح با کارمندان ناراضی نقش بسیار مهمی در حفظ انگیزه و تعهد آنها به سازمان ایفا می‌کند.

مشاهده مطلب
آداب کارتيمي
مهارت های نرم

آداب کارتیمی در سازمان

آداب کارتیمی به عنوان یک پله مهم در راه رسیدن به رشد و موفقیت مطرح می‌شود. این پله‌ نه تنها راهی برای ایجاد تعاملات مثبت و همکاری‌های مؤثر میان کارکنان تعریف می کند، بلکه توانایی سازمان در مقابله با چالش‌های نوظهور و بهره‌برداری از فرصت‌های جدید را نیز افزایش می دهد.

مشاهده مطلب
مديريت خشم
مهارت های نرم

مدیریت خشم در محیط کار

در این مقاله ما به شما نشان می‌دهیم که چگونه مدیریت خشم در محیط کار می‌تواند به بهبود روابط، افزایش کارایی، و حتی ایجاد فرصت‌های جدید در سازمان‌ها منجر شود.

مشاهده مطلب
حل مسئله
مهارت های نرم

حل مسئله چیست؟

حل مسئله یک توانایی اساسی و حیاتی در زندگی روزمره انسان‌ها است که به معنای کلی به فرآیندی اشاره دارد که در آن افراد با جمع آوری اطلاعات، استفاده از استدلال منطقی و تصمیم‌گیری به یافتن راه‌حل یک مسئله می پردازند.

مشاهده مطلب
اسکرول به بالا