آموزش کارکنان هیچ اثر مثبتی ندارد، پول و وقت هدر ندهید!
در مقوله آموزش کارکنان در وهله اول همه نظر مثبت و موافق نشان می دهند، اما در عمل بسیاری از سازمان ها تمایلی به سرمایه گذاری مناسب در این حوزه ندارند. به عنوان مثال خود شما، شما به عنوان یک مدیر ارشد چند درصد از درآمد سالیانه سازمان خود را به آموزش و توسعه نیروی انسانی خود اختصاص می دهید؟
در این نوشته قصد داریم تا به آسیب شناسی و بررسی عدم اثربخشی آموزش در سازمان ها پرداخته و برای رفع آنها راهکارهایی ارائه کنیم.
۱-به عنوان رهبر یک سازمان تلاشتان بر این باشد که اولین نفری باشید که مشتاق شرکت در دوره های آموزشی و مطالعه کتاب است. نه تنها در مقام یک مدیر الگوی عملی برای تیم خود خواهید بود بلکه با توسعه فردی متداوم، بین شما و کارکنانتان شکاف دانشی به وجود می آید که باید با آموزش سازمانی اصولی آن را برطرف نمائید.
۲-از عمده دلایل نا کارآمدی آموزش کارکنان این است که محتوای آموزشی کاربردی نبوده و کلی گویی های یک مدرس بدون تجربه عملیاتی و اجرایی سبب دلزدگی فراگیران می شود. آموزش باید از سمت مدرسی توانمند، با معلومات و با سابقه اجرایی مرتبط صورت پذیرد. همچنین میزان به روز بودن مطالب، قابلیت های مدرس در فن سخنوری، ارائه محتوا و برقراری ارتباط مؤثر با فراگیران از اهمیت زیادی برخوردار است.
۳-تلفیق هوشمندانه آموزش و تفریح می تواند جذابیت آموزش کارکنان را افزایش و روند یادگیری را تسریع کند. بهره گیری از فعالیت های تفریحی و گروهی همراه با پذیرایی و امکانات آموزشی مناسب و متفاوت، محیط آموزشی را به فضایی مفرح و هیجان انگیز برای فراگیران تبدیل می کند
۴-به جای برگزاری جلسات آموزشی طولانی و اجباری، آموزش را به صورت کوتاه مدت، کاربردی و در زمانی که فراگیران بهره وری مناسبی داشته باشند برگزار کنید.
۵-این بسیار حائز اهمیت است که فراگیران نتایج مشارکت در امر آموزش را درک کنند. پیشنهاد می شود بعد از برگزاری دوره های آموزشی آزمون تعریف شده و نتایج آن اعلام گردد. جایزه و پاداش قابل توجهی برای نفرات ممتاز در نظر گرفته شود. به علاوه گواهینامه ی حضور در جلسات آموزشی با توجه به ساعت حضور فراگیران و نتایج آزمون با امضای مدیر ارشد و مدرس تهیه و اهدا گردد. در غیر این صورت گواهینامه شما تبدیل به یک کاغذ بی ارزش و آموزش کارکنان بی اعتبار می شود.
۶-از ملزومات اثربخشی آموزش کارکنان، تدوین یک برنامه آموزشی مستمر براساس عارضه یابی و شناسایی دقیق نیازهای آموزشی است. اجرای یک استراتژی آموزشی بدون در نظر گرفتن تغییر و تحولات سریع جامعه امروزی نتیجه مطلوبی به همراه نخواهد داشت.
۷-آموزش کارکنان خود را تعطیل و بودجه و زمان سازمانتان را تلف ننمائید، مگر آنکه مقدمات و پیش فرض های ذیل را بررسی، اجرا و امتیازدهی کرده باشید (با معیار ۲۰، حداقل نمره ۱۴ تا ۱۶ را کسب نموده باشند).
آموزش مانند کود و ویتامین فقط برای زمین های مناسب و بذر مقبول اثرگذار است!
برگرفته از کتاب “به من میگن کاپیتان فروش” نوشته احد حیدری