چه زمانی تعارضات در محیط کار شکل می گیرند؟
حتما شما هم این جمله را زیاد شنیده اید: “محل کار خانه دوم شماست.” چرا که زمان زیادی از روز را شما در محل کارتان می گذرانید. در همین بازه زمانی شما حتما بارها و بارها با موقعیت های استرس زا و ضرب الاجل های کاری رو به رو می شوید. موقعی هم که استرس تشدید می شود، آنجاست که شما آمپر می چسبانید! تعارضات در محیط کار اجتناب ناپذیر هستند، همچنین اگر این تعارضات میان مدیران و کارکنان شکل بگیرد، می تواند محیط کار را به یک فضای سمی تبدیل کند. به عنوان یک مدیر شما باید آگاه باشید که مدیریت تعارضات چیست و به موقعیت های بروز تعارضات در محیط کار واقف بوده تا بتوانید به مؤثرترین شکل آنها را مدیریت کنید.
متدوال ترین موقعیت های بروز تعارضات در محیط کار
تفاوت های شخصیتی
به احتمال زیاد، متداول ترین موقعیت بروز تعارضات در محیط کار می تواند برخوردهای جدی بین مدیران و کارکنان به دلیل تفاوت های شخصیتی باشد. تفاوت های آنها در برخورد با استرس، داشتن پیشینه خانوادگی متفاوت و حتی داشتن دیدگاه متفاوت نسبت به زندگی و کار می تواند از دلایل بسیار مهم باشد. تصور کنید یک نفر به شدت علاقه دارد که با جزئیات کامل در مورد زندگی شخصیش صحبت کند، در حالی که همکار او با شخصیتی کم حرف و تودار از جواب دادن به سؤالات شخصی اذیت می شود.
بعضی اوقات افراد با هم کنار نمی آیند و خودشان هم به راحتی نمی توانند دلیل آن را بفهمند. تعارضاتی که به دلیل تفاوت های شخصیتی به وجود می آیند اغلب می توانند ریشه در تفسیر اشتباه افراد از رفتار، اعمال و یا حرف های یکدیگر باشد.
بازخوردهای مدیران
اگر کارکنان احساس کنند بازخورد مدیر نسبت به عملکردشان ناعادلانه است، فضا برای بروز تعارضات مستعد می شود. این اتفاق می تواند در زمان بررسی عملکرد سالانه و یا هر زمانی که مدیر کار کارمند را نقد کند بیفتد. زمانی یک کارمند احساس کند تلاش های او دست کم گرفته شده است و یا احساس می کند مدیرش وقتی او مطلبی را توضیح می دهد به او گوش نمی دهد، تنش ها بالا می گیرد، تعارضات در محیط کار تشدید و چالش های ارتباطی پدیدار می شوند.
بعضی وقت ها بازخورد مدیر سازنده بوده، اما به اشتباه تفسیر می شود. با این وجود، متأسفانه در اکثر مواقع مدیران عادت دارند به طور مدوام از کارکنان انتقاد کنند و اشتباهات آنها را به رویشان بیاورند، بدون اینکه کوچک ترین اشاره ای به نکات مثبت عملکرد آنها داشته باشند.
سبک مدیریتی
کارکنان معمولا در ذهنشان نسبت به سبک کار مدیرشان توقعاتی دارند، اینکه چطور باید تیم را هدایت کند و چطور باید در موقعیت های خاص رفتار کند. آنها ممکن است مدیر جدیدشان را با قبلی مقایسه کنند و عملکرد او را مورد قضاوت قرار دهند، به عنوان مثال بگویند این مدیر جدید دارد از موقعیتش سوء استفاده می کند و یا اصلا مانند مدیر قبلی، مدیریت کارآمدی ندارد.
کارکنان ممکن است احساس کنند رئیسشان آنها را زیر ذره بین قرار داده و بسیار پر توقع است، به کار آنها احترام نمی گذارد، و یا حتی احساس کنند رئیسشان بسیار بی خیال است و با قدرت نمی تواند از عهده موقعیت های سخت و چالشی مانند برخورد با کارمندان بد قلق، توسعه سازمان و … بربیاید. آنها ممکن است رئیسشان را به تبعیض بین آنها و دیگر اعضای تیم متهم کنند، که تمام این عوامل می توانند تعارضات در محیط کار را شکل بدهند.
محیط سمی
موقعیت های متفاوتی می توانند باعث به وجود آمدن یک محیط کاری سمی شوند و به تعارضاتی جدی بین مدیران و کارکنان ختم شود. به مثال های زیر در این مورد توجه کنید:
- بحث و گفتگو در مورد سیاست و مذهب
- عدم توجه به نگرانی های کارکنان
- شکوه و شکایت در مورد تبعیض و آزار و اذیت
- پارتی بازی
- و…
و زمانی که تعارضات در محیط کار بین مدیر و کارکنان بالا بگیرد، به سرعت تمامی افراد تیم را تحت تأثیر قرار می دهد. فضای کاری وقتی پر از تنش و خصومت باشد، باعث کاهش بهره وری تمامی کارکنان می شود. آنها به سختی می توانند در کنار یکدیگر کار کنند و حتی شاید تا مرحله ای پیش بروند که برای تصاحب موقعیت همکار خود دست به زیرآب زنی بزنند.
مدیریت تعارضات
مدیران در برابر هدایت تیم خود مسئول هستند. اگر شما یک مدیر هستید، باید برای حل تعارضات بین خود و کارمندانتان هوشیار بوده و ابتکار عمل داشته باشید و به هیچ عنوان نسبت به مخالفت ها، شکایت ها و تنش ها بی توجه نباشید. گفتمان های باز و سازنده را تشویق کنید و تلاش کنید مشکلات و تعارضات محیط کار را ریشه یابی کنید. از مشارکت کارکنان برای کشف راهکار های ممکن بهره ببرید. نقاط مشترک تیم را پیدا کرده و روی آن متمرکز شوید. در حد امکان، قبل از اینکه مشکلی حاد شود، فکر چاره باشید. اجتناب از هر تعارضی می تواند به بروز مشکلات بزرگ تری ختم شود.
اگر شما به عنوان یک کارمند قادر نیستید که چالش ها و تعارضات خود را با مدیرتان حل و فصل کنید، حتما از واحد منابع انسانی کمک بگیرید. همچنین آموزش های سازمانی اصولی که براساس نیازهای واقعی محیط کار شما طراحی و برنامه ریزی می شوند می توانند برای تمامی مدیران و کارکنانی که به دنبال حل ریشه ای مشکلات و تعارضات محیط کار خود هستند مثمر ثمر باشند. تیم نمو به همراه مدرسین مجرب و متعهد حوزه توسعه فردی با دوره آموزشی مدیریت تعارضات به سبک کارگاهی و بازی های مدیریتی جهت افزایش اثربخشی در کنار شما خواهد بود.
منبع: pollackpeacebuilding.com