مدرس حل تعارض باید چگونه باشد؟

مدرس حل تعارض

قبل از اینکه در مورد مدرس حل تعارض صحبت کنیم لازم است که به چند نکته اشاره کنیم. هیچ کس نمی تواند این موضوع را انکار کند که در دنیای کسب و کار امروز بروز تعارض یک موضوع اجتناب ناپذیر است. بسیاری از مدرسین حوزه توسعه فردی و مهارت های نرم بر این باورند که اگر در محیط کار شما تعارض وجود ندارد، سازمان شما مرده است و یا در حال نابودی است. به همین دلیل مدیران سازمان های موفق از تعارضات هراسی ندارند و به عنوان چالشی سازنده از آن استقبال می کنند، علاوه براین با تقویت مهارت های لازم خود را برای مدیریت مؤثر تعارضات مجهز می کنند.

نکته جالب اینجاست که در سازمان های موفق مدیران علاوه بر آموزش خود، فضای یادگیری را برای کارکنانشان فراهم کرده تا تمامی افراد قادر باشند تعارضات را از عاملی مخرب به عاملی سازنده در سازمان تبدیل کنند. اما اینجا یک سوال پیش می آید. زمانی که شما به عنوان یک مدیر تصمیم به اجرای آموزش های مهارت های نرم در سازمانتان را می گیرید، با خود می گویید، “چطور می توانم تشخیص دهم بهترین مدرس حل تعارض را برای آموزش کارکنانم انتخاب کرده ام؟”

مدرس حل تعارض

مدرس حل تعارض در یک نگاه

مهارت های یک مدرس حل تعارض حرفه ای در طراحی آموزش و موقعیت های مبتنی بر تعارضات واقعی محیط کار و همچنین میزان توانایی او در نحوه برقراری ارتباط با مخاطبین هدف می تواند انگیزه ای عالی برای رشد و توسعه مهارت فردی در مدیران و کارکنان باشد. در سازمان ها بین مدیران، کارکنان و مدیران و کارکنانشان تعارض رخ می دهد و همیشه اتخاذ یک رویکرد و راهکار مناسب برای آنها کار ساده ای نیست. اما یک مدرس حل تعارض، چون می داند مدیریت تعارضات چیست، باید بتواند با شناخت درست از این افراد و با تکیه بر تعداد موقعیت‌های تجربه ‌شده آنان، شرایطی را برای یادگیری و کسب تجربه بیشتر برای مواجهه با تعارضات فراهم آورد. بنابراین بدیهی است پیش از طراحی سناریو هر کارگاه اموزشی، مدرس باید راهبردهای خود را در برابر تعارضات منطبق بر نیازهای مخاطبین هدف بررسی کرده و شیوه‌های مبتنی بر منطق و احترام متقابل را، به‌ویژه در برخورد با تعارضات جدی، در پیش بگیرد.

چند سؤال مهم

همان لحظه که تصمیم می گیرید آموزش حل تعارض را برای سازمان خود برنامه ریزی کنید، قبل از انتخاب یک مدرس شایسته به سؤالات زیر فکر کرده و برای آنها پاسخ روشن پیدا کنید:

  • کدام مدرس برای حل تعارض مناسب تر است؟
  • مدرس حل تعارض مد نظر من باید از چه خصوصیاتی برخوردار باشد؟
  • آیا مدرس منتخب من از تخصص لازم برای انجام این کار برخوردار است یا خیر؟
  • فعالیت های آموزشی که این مدرس تعریف می کند تا چه اندازه به اثربخشی کارگاه کمک می کند؟

تاکید می شود که حتما مدرس حل تعارض را با چشمان باز انتخاب کنید تا به بهترین نتیجه دست پیدا کنید. تیم متخصص دپارتمان یادگیری مؤسسه نمو همراه شما خواهد بود تا با همکاری مدرسین مجرب و برجسته در حوزه توسعه فردی، آموزش های سازمانی خود را با اثربخشی بالا طراحی و اجرا کنید.

مدرس حل تعارض

مدرس حل تعارض باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟

این روزها در فضای مجازی مدرسین زیادی را می بینیم که در حوزه مهارت های نرم مانند حل تعارض فعالیت می کنند. اما واقعا چه ویژگی هایی یک مدرس حل تعارض را نسبت به همتایان خود متمایز می کند؟

1-مدرس باید طراحی مناسب و هدفمندی برای آموزش شما داشته باشد

مدرس منتخب شما باید دانش کافی در زمینه حل تعارض به خصوص در سطح سازمانی داشته و قادر باشد اهداف یادگیری را با شناخت درست از مخاطبین هدف و چالش های تعارضی آنها به درستی تعریف کند.

2-مدرس باید احساس مسئولیت را در شما تقویت کند

از مهم ترین مهارت های لازم برای یک مدرس ایجاد حس مسئولیت در فراگیران است. او باید با توجه به اهداف یادگیری کارهایی مربوط به فراگیران بوده و حس مسئولیت را در آنها افزایش می دهد را به صورت مکتوب در اختیارشان بگذارد. به عبارت دیگر فراگیران باید بعد از کسب آموزش های لازم از این مدرس، در مقابل تعارضات سازمانی خود را مسئول دانسته و با انگیزه درونی برای حل آنها تلاش کنند.

3- مدرس باید برای تعارضات مختلف راهکارهای مناسبی داشته باشد

یک مدرس مجرب تعارضات و مشکلاتی که شما با آنها مواجه هستید را می شناسد. انتخاب بهترین راه‌ حل در هنگام بروز سخت ترین تعارضات تنها از عهده مدرسین متخصص و حرفه‌ای برمی‌آید.

4-مدرس موظف است در حوزه تدریس خود تحقیقات علمی داشته باشد

از یک مدرس حل تعارض انتظار می رود که در حوزه تدریسش متخصص باشد. او باید انواع تعارضات و دلایل آنها را بشناسد، در مورد آنها مطالعه کرده باشد و برای رشد مخاطبین هدف در این زمینه سبک های مختلف حل تعارض و راهکارهای علمی و کارساز را به آنها آموزش دهد.

5-یک مدرس حل تعارض باید دیدگاه مثبت را در شما ایجاد کند

قبول دارید که آدم های منفی باف هیچ زمان نمی توانند تعارضات خود با دیگران را به درستی مدیریت کنند. اما اگر مدرسی قدرت ایجاد دید مثبت را در شما داشته باشد، شک نکنید که یک گزینه خوب و مناسب برای آموزش شما خواهد بود.

مدرس حل تعارض 

برای حل تعارض، نمو چه مدرسی را معرفی می کند؟

حسین وفابخش، مدرس مهارت های نرم و روانشناس و مشاور در حوزه توسعه فردی، از اعضای حرفه ای هیآت علمی نمو می باشد. او کارشناس ارشد روانشناسی بوده و سال هاست در حوزه آموزش و مشاوره با دغدغه حل مشکلاتی چون حل تعارض، مدیریت استرس، هوش هیجانی و خودشناسی در سازمان ها و خانواده ها فعالیت می کند.

در کارگاه آموزش “مدیریت تعارضات در سازمان” که توسط تیم یادگیری نمو با همکاری آقای حسین وفابخش طراحی و برنامه ریزی شده است، ابتدا با اجرای یک نیازسنجی اصولی به درک درستی از تعارضات و چالش های ارتباطی سازمان و محیط کار شما خواهیم رسید. سپس با بهره گیری از تست تعارض،  روش بارش فکری، طراحی بازی و فعالیت های گروهی جذاب، شما را به سمت کشف اثربخش ترین راهکارهای حل تعارض هدایت خواهیم کرد. همچنین جهت ارزیابی اثربخشی آموزش با توجه درخواست و نیاز کارفرما، آزمون تستی و یا پروژه تحویلی بر اساس چالش های واقعی محیط کار طراحی و تدوین می شود.

قابل به ذکر است که همین رویکرد سفارشی سازی در برگزاری آموزش های حل تعارض، تجربه های موفقی را برای ما در همکاری با شرکت بهره برداری قطارشهری مشهد، شرکت بازرگانی الماس ستوده قشم و مدیریت تأمین سازمان تأمین اجتماعی رقم زد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محتوای مقاله

مدرس حل تعارض

مدرس حل تعارض باید چگونه باشد؟

نویسنده :
سایر نوشته ها :
وظايف منابع انساني
آموزش سازمانی

وظایف منابع انسانی

جایگاه منابع انسانی به عنوان مسئولی حیاتی و مهم در سازمان‌ها مطرح می‌شود. منابع انسانی نه تنها در جذب و انتخاب نیروهای با استعداد، بلکه در توسعه و مدیریت آنها نیز نقش اساسی ایفا می‌کند.

مشاهده مطلب
ارزيابي عملکرد کارکنان
آموزش سازمانی

ارزیابی عملکرد کارکنان

ارزیابی عملکرد کارکنان یکی از اصولی‌ترین ابزارهای مدیریت منابع انسانی است که به سازمان‌ها کمک می‌کند تا عملکرد کارمندان را ارزیابی کرده و بهبودهای لازم را در فرآیندها و اجرای استراتژی‌های کسب و کار ایجاد کنند.

مشاهده مطلب
کارمندان ناراضي
مهارت های نرم

نحوه برخورد با کارمندان ناراضی

کارمندان در هر سازمانی ممکن است به دلایل مختلفی حس نارضایتی را تجربه کنند. این امر می‌تواند به از دست دادن انگیزه، کاهش کارایی، و ایجاد مشکلات میان فردی منجر شود. برخورد صحیح با کارمندان ناراضی نقش بسیار مهمی در حفظ انگیزه و تعهد آنها به سازمان ایفا می‌کند.

مشاهده مطلب
آداب کارتيمي
مهارت های نرم

آداب کارتیمی در سازمان

آداب کارتیمی به عنوان یک پله مهم در راه رسیدن به رشد و موفقیت مطرح می‌شود. این پله‌ نه تنها راهی برای ایجاد تعاملات مثبت و همکاری‌های مؤثر میان کارکنان تعریف می کند، بلکه توانایی سازمان در مقابله با چالش‌های نوظهور و بهره‌برداری از فرصت‌های جدید را نیز افزایش می دهد.

مشاهده مطلب
مديريت خشم
مهارت های نرم

مدیریت خشم در محیط کار

در این مقاله ما به شما نشان می‌دهیم که چگونه مدیریت خشم در محیط کار می‌تواند به بهبود روابط، افزایش کارایی، و حتی ایجاد فرصت‌های جدید در سازمان‌ها منجر شود.

مشاهده مطلب
حل مسئله
مهارت های نرم

حل مسئله چیست؟

حل مسئله یک توانایی اساسی و حیاتی در زندگی روزمره انسان‌ها است که به معنای کلی به فرآیندی اشاره دارد که در آن افراد با جمع آوری اطلاعات، استفاده از استدلال منطقی و تصمیم‌گیری به یافتن راه‌حل یک مسئله می پردازند.

مشاهده مطلب
اسکرول به بالا