چهار نقطه شکل گیری تعارضات کاری

تعارضات کاري

برخلاف تصور همگان، وجود تعارضات در روابط کاری و شخصی بخشی از یک رابطه سالم می باشد. افراد نمی توانند همیشه در مورد همه چیز توافق داشته باشند. اما مهم اینست که نباید از وجود این تعارضات کاری و شخصی در زندگی بترسیم و از آن اجتناب کنیم، بلکه باید بیاموزیم که به مؤثرترین شکل این تعارضات را مدیریت کنیم.

اگر ندانیم که اصول مدیریت تعارضات چیست و حل تعارض به درستی صورت نگیرد می تواند هر رابطه ای را به نابودی بکشاند، اما اگر با احترام و با رویکردی مثبت مدیریت شود، می تواند ارتباط بین افراد را مستحکم تر کند. به همین دلیل است که امروزه یادگیری مهارت های حل تعارض، نه فقط در زندگی شخصی، بلکه در محیط کار و نحوه تعاملات ما با رئیس و همکار نیز اهمیت پیدا کرده است.

تعارضات کاری در موقعیت های مختلف شکل گرفته که مهم ترین دلایل آن عدم توافق بر ارزش ها، ایده ها، دیدگاه ها و … می باشد. این تفاوت ها و مسائل اغلب مواقع بی اهمیت به نظر می رسند، اما بعضی اوقات می توانند احساسات افراد را هدف قرار داده و موجب بروز تعارضات بسیار جدی بشوند. فراموش نکنیم که همین تعارضات جدی نتایجی مانند فسخ قرارداد، کاهش بهره وری و ترک شغل به همراه خواهند داشت.

نکته قابل توجه اینست که به خودی خود موقعیت های خاصی در محیط کار می توانند تنش زا بوده و به همین دلیل امکان بروز اختلافات و تعارضات در این مکان ها بیشتر باشد. در این نوشته به بررسی چهار مکان حساس  شکل گیری تعارضات کاری که مدیران سازمان ها باید از آن مطلع باشند خواهیم پرداخت. 

1-اتاق رئیس

تعارضات کاري 

 به عنوان یک مدیر، رهبر سازمان، موقعیت شغلی شما با شخصیت های مستقل و منحصر فرد، اهداف و ارزش های متفاوت درگیر است. همین موضوع باعث می شود که مسائل با دیدگاهی متفاوت و حتی در بعضی مواقع جانب دارانه برخورد کنید.

اتاق رئیس مکانی است که خیلی از سوء تفاهم ها و تعارضات کاری رخ می دهند، نه به علت اینکه رئیس و کارمند بد هستند، بلکه چون قادر نیستند به درستی یکدیگر را درک کنند. در واقع تفاوت های شخصیتی و سبک کاری و همچنین نداشتن آگاهی به این موضوع عامل اصلی خیلی از تعارضات است. مهم ترین دلایل ایجاد تعارض بین رئیس و کارمند عبارتند از:

  • رئیسی که به اندازه کافی کارمندش را راهنمایی و حمایت نمی کند
  • کارمندی که عملکردش منطبق بر استانداردهای سازمان نیست
  • کارمندی که احساس می کند تلاش و تعهد او دیده نمی شود
  • بازخوردهای مدیریتی که از نظر کارمند غیرمنصفانه است
  • کارمندی که از کنترل شدید رئیس کلافه می شود
  • وجود فرهنگ ناسالم و غیرحمایتی در سازمان
  • کارمندی که از تبعیض ناراحت می شود
  • عدم درک درست رفتارها و واکنش ها
  • عدم وجود اعتماد بین طرفین

چند راهکار ساده:

  1. نشانه های تعارض را قبل از جدی شدن شناسایی کنید
  2. اهداف اصلی سازمان را فراموش نکنید
  3. با کمک هم به راه حل برسید
  4. به تفاوت ها احترام بگذارید
  5. مشکل را ریشه یابی کنید
  6. مربیگری را یاد بگیرید

2-اتاق جلسات

تعارضات کاري ]

  تصور کنید شما تمام تلاشتان را برای برنامه ریزی یک جلسه حرفه ای با موضوع و روند اجرایی مشخص داشته اید و بعد از 10 دقیقه افراد حاضر در جلسه به خاطر یک اختلاف با هم درگیر می شوند. مطمئنا در این شرایط مدیریت تعارضات کار ساده ای نخواهد بود و شما باید هرطور می توانید وضعیت را به حالت عادی برگردانید.

خیلی از این تعارضات کاری در جلسات به دلیل برنامه ریزی شما نبوده و در داخل خود جلسه اتفاق می افتند. به طور کلی تعارضات در جلسات کاری در سه دسته تعریف می شوند که شناخت آنها به شما کمک می کند بهترین رویکرد را برای مدیریت آنها انتخاب کنید:

  • تفاوت حرفه ای و سبک کاری افراد
  • مشکلات شخصی افراد با یکدیگر
  • نمایش قدرت

چند راهکار ساده:

  1. با یک برنامه ریزی اصولی امکان بروز تعارضات را کاهش دهید
  2. بپذیرید که همه با ایده شما موافق نخواهند بود
  3. در مقابل نظر مخالف واکنش تند نشان ندهید
  4. حواستان به نشانه های بروز تعارضات باشد
  5. رفتار حرفه ای خودتان را حفظ کنید
  6. اقدام بعدی را برنامه ریزی کنید
  7. راهکار پیشنهاد دهید

3-فضای کار اشتراکی

تعارضات کاري

  امروزه فضای کار اشتراکی به علت فراهم کردن امکانات ضروری اولیه برای کسب و کار با حداقل هزینه، محیطی مناسب را برای فریلنسرها، استارتاپ ها و کسب و کار های جدید ایجاد کرده است. محیطی که افراد موفق و هدفمند می توانند در کنار یکدیگر مستقر شده و در فضایی کاملا پویا و پرانرژی فعالیت های خود را تعریف کنند. با این وجود همین فضا با محدودیت ها و شرایط خاصی که در کنار مزایای آن دارد می تواند محیطی برای شکل گیری تعارضات کاری باشد.از متداول ترین دلایل بروز تعارضات در فضای کار اشتراکی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • عدم احترام به قوانین تعریف شده فضای کار اشتراکی
  • عدم آگاهی نسبت به رفتار در محیط کار اشتراکی
  • محدودیت زمان (ساعت ورود و خروج مشخص)
  • عدم دسترسی به حریم شخصی
  • کاهش تمرکز

چند راهکار ساده:

  1. استفاده از هدست برای گوش دادن به موسیقی و فایل های صوتی
  2. رعایت نظم و نظافت جهت حفظ پاکیزگی و آراستگی فضا
  3. رعایت رفتار حرفه ای مناسب در فضای کار اشتراکی
  4. مطالعه قوانین و ضوابط هر فضای کار اشتراکی
  5. ایجاد ارتباط و تعامل سازنده با افراد

4-فضای کار سمی

تعارضات کاري 

  فضای کاری سمی محیطی است که افراد به علت جو منفی ایجاد شده توسط همکاران، مدیران و فرهنگ سازمانی  با کار کردن و پیشرفت مشکل پیدا می کنند. در فضایی که افراد بی احترامی، استرس و تنش شدید احساس کرده و خیلی وقت ها فکر می کنند مورد قضاوت و آزار و اذیت قرار گرفته اند. طبیعتا در این موقعیت رفتارهای ناسالم در محیط کاری افزایش پیدا کرده و تعارضات کاری به صورت های مختلف بروز می کنند.

از اصلی ترین تعارضات کاری که در فضای کاری سمی می توانیم شاهد آن باشیم عبارتند از:

  • رفتار های ناسالم مانند زیرآب زنی، شایعه پراکنی، کنترل شدید و آزار و اذیت که ترویج پیدا می کنند
  • تفاوت های ارزشی، به خصوص زمانی که با اتیک های سازمانی در تضاد باشد
  • استرس و تنش که می تواند سلامت روان را به خطر بیاندازد
  • ارتباطات ناکارمد که منجر به سوء تفاهم و اختلاف می شود

چند راهکار ساده:

  1. ایجاد مسئولیت در افراد برای حل اصولی تعارضات
  2. تشویق افراد به دنبال کردن اهداف اصلی سازمان
  3. گفتگو با افراد در فضایی امن و خودمانی
  4. بررسی مداوم اثربخشی راه حل ها
  5. پیدا کردن راه حل های کارساز
  6. شفاف سازی ریشه تعارضات

دپارتمان یادگیری مؤسسه نمو با همکاری اساتید مجرب در حوزه توسعه فردی در کنار شما خواهد بود تا دوره مدیریت تعارضات کاری را در قالب یک مسیر اثربخش یادگیری تجربه کنید. این مسیر یادگیری براساس نیاز های واقعی محیط کار شما به همراه تست و  بازی های سازمانی برنامه ریزی و طراحی می شود تا شما را به سمت حل اصولی و  ریشه ای مشکلات و تعارضات کاری هدایت کند.

منابع:

www.helpguide.org

luminalearning.com

fellow.app

www.johnleonard.com

www.hcamag.com

pollen.i

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محتوای مقاله

تعارضات کاري

چهار نقطه شکل گیری تعارضات کاری

نویسنده :
سایر نوشته ها :
وظايف منابع انساني
آموزش سازمانی

وظایف منابع انسانی

جایگاه منابع انسانی به عنوان مسئولی حیاتی و مهم در سازمان‌ها مطرح می‌شود. منابع انسانی نه تنها در جذب و انتخاب نیروهای با استعداد، بلکه در توسعه و مدیریت آنها نیز نقش اساسی ایفا می‌کند.

مشاهده مطلب
ارزيابي عملکرد کارکنان
آموزش سازمانی

ارزیابی عملکرد کارکنان

ارزیابی عملکرد کارکنان یکی از اصولی‌ترین ابزارهای مدیریت منابع انسانی است که به سازمان‌ها کمک می‌کند تا عملکرد کارمندان را ارزیابی کرده و بهبودهای لازم را در فرآیندها و اجرای استراتژی‌های کسب و کار ایجاد کنند.

مشاهده مطلب
کارمندان ناراضي
مهارت های نرم

نحوه برخورد با کارمندان ناراضی

کارمندان در هر سازمانی ممکن است به دلایل مختلفی حس نارضایتی را تجربه کنند. این امر می‌تواند به از دست دادن انگیزه، کاهش کارایی، و ایجاد مشکلات میان فردی منجر شود. برخورد صحیح با کارمندان ناراضی نقش بسیار مهمی در حفظ انگیزه و تعهد آنها به سازمان ایفا می‌کند.

مشاهده مطلب
آداب کارتيمي
مهارت های نرم

آداب کارتیمی در سازمان

آداب کارتیمی به عنوان یک پله مهم در راه رسیدن به رشد و موفقیت مطرح می‌شود. این پله‌ نه تنها راهی برای ایجاد تعاملات مثبت و همکاری‌های مؤثر میان کارکنان تعریف می کند، بلکه توانایی سازمان در مقابله با چالش‌های نوظهور و بهره‌برداری از فرصت‌های جدید را نیز افزایش می دهد.

مشاهده مطلب
مديريت خشم
مهارت های نرم

مدیریت خشم در محیط کار

در این مقاله ما به شما نشان می‌دهیم که چگونه مدیریت خشم در محیط کار می‌تواند به بهبود روابط، افزایش کارایی، و حتی ایجاد فرصت‌های جدید در سازمان‌ها منجر شود.

مشاهده مطلب
حل مسئله
مهارت های نرم

حل مسئله چیست؟

حل مسئله یک توانایی اساسی و حیاتی در زندگی روزمره انسان‌ها است که به معنای کلی به فرآیندی اشاره دارد که در آن افراد با جمع آوری اطلاعات، استفاده از استدلال منطقی و تصمیم‌گیری به یافتن راه‌حل یک مسئله می پردازند.

مشاهده مطلب
اسکرول به بالا