راهنمای ارتقاء کارتیمی در سازمان

کارتيمي در سازمان

 نشانه های افت کارتیمی چیست؟ تا حالا به آن در سازمان خودتان فکر کرده اید؟ مثل تأخیر در ضرب العجل ها، عدم موفقیت در تحقق اهداف سازمانی و … هر آنچه که نشان می دهد روحیه تیمی و مشارکت به درستی کار نمی کند. حتی در بعضی مواقع تلاش افراد تیم به ظاهر نتیجه می دهد، اما خیلی از فرصت ها به دلایل زیر از دست می رود:

  • صدای همه افراد تیم شنیده نمی شود
  • مشکلات ارتباطی راه خیلی از ایده پردازی ها را می بندد
  • شبکه سازی در تیم در مسیری خلاف اهداف سازمانی شکل می گیرد
  • نداشتن اتحاد و تلاش مستمر موجب پس رفت تیم می شود

وجود هر کدام از این موارد در تیم، به شما پیام می دهد که باید هر چه سریع تر در جهت ارتقاء کارتیمی در سازمان اقدام کنید. کارتیمی اثربخش یک شبه اتفاق نمی افتد. رسیدن به آن نیازمند تلاشی هدفمند و درکی جدی از مفهوم کارتیمی است.

7 راه کاری که در ادامه می خوانیم سنگ بنای ارتقاء کارتیمی در سازمان خواهند بود:

کارتيمي در سازمان

1-درک و توجه به رهبری، نیاز کارتیمی در سازمان

هر تیمی برای تعریف مدل توانمندسازی، پاسخگویی، تسهیل فرآیند تصمیم گیری و حفظ سرعت حرکت تیم نیاز به یک رهبر دارد. با این حال، رهبر یک تیم شاید همیشه آن کسی نباشد که شما انتظار دارید. رهبران تیم می توانند همان افرادی باشند که به خوبی به پروژه اشراف دارند، اما تجربه آنها در زمینه رهبری محدود باشد. حتی آن فرد می تواند کسی باشد که لزوما مقام و جایگاه بالایی در سازمان نداشته باشد. به همین دلیل توسعه مهارت های رهبری در بین افراد تیم در راستای ارتقاء کارتیمی در سازمان اهمیت پیدا می کند.

نقش یک رهبر تیم از برگزاری جلسات و ثبت فعالیت ها فراتر تعریف می شود. رهبر یک تیم باید اهمیت خود را به عنوان یک الگوی رفتاری برای افراد تیمش درک کند و همچنین قدرت تک تک افراد را برای رسیدن به اهداف تعریف شده مدیریت کند.

2-ایجاد تمرکز همه جانبه در جهت اهداف مشترک

زمانی که افراد تیم از مسیر اهداف تعریف شده خارج می شوند، فرآیند اجرای پروژه کند و یا حتی بدتر قفل می شود. حتی وقتی که افراد تیم بر روی یک پروژه کوچک کار می کنند باید به آن حس تعلق داشته باشند. در واقع برای آنکه هر پروژه ای به بهترین شکل به سرانجام برسد، تمامی افراد باید نقش ها و وظایف خود را به درستی شناخته و تمام تمرکزشان بر روی اهداف مشترک باشد.

3-تعریف دقیق نقش های زیر گروه ها

وقتی یک تیم با اهداف خیلی بزرگی مواجه می شود، بهترین روش این است که تیم را به گروه های کوچک تر تقسیم کرده تا بتوان وظایف افراد را با دقت بیشتری در راستای هدف اصلی تعریف کرد. اهداف در زیرگروه ها نسبت به کل گروه شفاف تر می شود. این بدان معنی است که با این روش نیازی به فشار از طرف افراد ارشد سازمان که نگاهی کلی به اهداف دارند نیست، خود زیر گروه ها با تخصص مربوطه انگیزه  وتمرکز لازم برای رسیدن به هدف تعریف شده ایجاد می کنند.

زیر گروه ها موظف هستند مانند یک تیم عمل کرده و هر آنچه برای ارتقاء کارتیمی در سازمان لازم است را در خود پرورش دهند. این زیر گروه ها باید رهبر داشته باشند، به سمت اهداف تعریف شده کاملا متمرکز باشند و بقیه موارد که به آن اشاره خواهد شد. همچنین این زیر گروه ها باید خود را عضوی از یک گروه بزرگ تر دانسته و نسبت به اهداف اصلی بزرگ تر هوشیار باشند.

کارتيمي در سازمان 

4-توجه به منابع مشترک

زمانی که صحبت از منابع مشترک می شود، افراد معمولا فقط به منابع سخت مانند پول، تجهیزات و تکنولوژی فکر می کنند. اما فراموش نکنیم که منابع نرم به همان اندازه حائز اهمیت می باشند. به خصوص وقتی افراد تیم درگیر یک پروژه می شوند و با تمام انگیزه فعالیت کرده و خودشان را برای رویایی با چالش ها آماده می کنند، دسترسی به منابع مشترک نرم به اندازه منابع سخت اهمیت پیدا می کند.

در محیط کار با توجه به دقت در مدیریت هزینه ها و بهبود عملکرد و بهره وری تیم، منابع سخت و نرم هر دو باید به درستی در اختیار افراد قرار گیرد. در واقع مدیرانی که به فکر ارتقاء کارتیمی در سازمان هستند باید کاملا مطمئن باشند که همه افراد تیم جهت نیل به اهداف تعریف شده به منابع مورد نیازشان دسترسی داشته باشند.

5-توسعه ارتباطات مؤثر با کارتیمی در سازمان

در یک تیم گفتن جملاتی مانند “هر چی لازم دارم فراهم شده” و یا “فهمیدم موضوع چیه، بقیه کار با من” نشان دهنده حال خوب آن تیم است، در غیر این صورت تیم شما در مسیر نابودی خواهد بود. برای رسیدن به سطح خوبی از ارتباطات مؤثر، افراد تیم باید درک درستی از آنچه در محیط کار و تعامل با همکاران اتفاق می افتد داشته باشند.

ارتباطات مؤثر نیاز به مهارت ها و ابزار مخصوصی دارد، که تنها از طریق آموزش های مستمر می توان آنها را در بین افراد تیم تقویت کرد. در بین این مهارت ها می توان به شنودگی مؤثر، بازخورد دادن و ایجاد محیطی آزاد برای اظهار نظر اشاره کرد. همچنین استفاده از ابزاری مانند سیستم مستندسازی، پلتفرم های گفتگوی درون سازمانی و سیستم های لازم برای اشتراک گذاری خروجی فعالیت ها می توانند بسیار کارساز باشند.

6-تلاش، ثبات قدم، اتحاد و اشتیاق

مهم ترین دلیل خلق یک تیم کارآمد رسیدن به اهداف سازمانی است. رسیدن به اهداف نیازمند تلاش تک تک افراد تیم است، و زمانی که این تلاش به سطح مطلوبی می رسد شما شاهد حرکت سازمان به سمت اهداف مورد نظر خواهید بود. این مسئولیت مهم به عهده رهبران تیم است که بتوانند این نظم و تهعد را در تیم ایجاد کرده و تلاش، اتحاد و انگیزه لازم را در بین افراد تقویت کنند.

علاوه بر این، تبیین این نیاز به افراد به تنهایی کافی نیست،  در قبل اشاره کردیم که رهبران تیم باید خودشان یک الگوی رفتاری برای تیم باشند. اگر افراد تیم ببینند که رهبرشان تعهد و تلاش لازم را در کارتیمی نشان می دهد، آنها نیز همان رفتار و سطح از تلاش و اشتیاق را در کارشان منعکس خواهند کرد.

کارتيمي در سازمان

7-خودخواهی ممنوع! شعار کارتیمی در سازمان

در مورد بخشی از کارتیمی در سازمان که به خود افراد مربوط می شود باید به نکته ای کاملا اساسی توجه کنیم، اجازه ندهیم که برنامه های شخصی هر فرد روی اهداف تیم، مشارکت سازنده و بهره وری دیگر افراد تیم تأثبر بگذارد. هیچ تیمی موفق نخواهد بود اگر افراد تیم بخواهند خودشان را به تنهایی اولویت قرار دهند. کارتیمی موفق زمانی شکل می گیرد که تمام افراد تیم به این باور برسند که مشارکت همه آنها در انجام کارها و رسیدن به هدف اهمیت دارد. به عبارت دیگر تمام افراد تیم باید با کنترل خودخواهی و منفعت طلبی شخصی، تمرکز خود را از برنامه های شخصی به اهداف کلی تیم منعطف کرده و به بهترین شکل در جهت رسیدن به نتایج مطلوب تلاش کنند.

  پیاده سازی این 7 راه کار در راستای ارتقاء کارتیمی در سازمان بدون حضور یک منتور و یا یک مربی مجرب می تواند بسیار چالش برانگیز باشد. با طراحی و اجرای آموزش های اثربخش براساس نیازهای واقعی محیط کار، تحت نظر متخصصین حوزه توسعه فردی، شما قادر خواهید بود به صورت کاملا حرفه ای و اجرایی کارتیمی را در سازمان خود توسعه دهید. تیم نمو به همراه مدرسین مجرب و متعهد حوزه توسعه فردی با برگزاری اثربخش دوره آموزش کارتیمی به سبک کارگاهی و بازی های مدیریتی در کنار شما خواهد بود.

منبع: www.eaglesflight.com

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محتوای مقاله

کارتيمي در سازمان

راهنمای ارتقاء کارتیمی در سازمان

نویسنده :
سایر نوشته ها :
وظايف منابع انساني
آموزش سازمانی

وظایف منابع انسانی

جایگاه منابع انسانی به عنوان مسئولی حیاتی و مهم در سازمان‌ها مطرح می‌شود. منابع انسانی نه تنها در جذب و انتخاب نیروهای با استعداد، بلکه در توسعه و مدیریت آنها نیز نقش اساسی ایفا می‌کند.

مشاهده مطلب
ارزيابي عملکرد کارکنان
آموزش سازمانی

ارزیابی عملکرد کارکنان

ارزیابی عملکرد کارکنان یکی از اصولی‌ترین ابزارهای مدیریت منابع انسانی است که به سازمان‌ها کمک می‌کند تا عملکرد کارمندان را ارزیابی کرده و بهبودهای لازم را در فرآیندها و اجرای استراتژی‌های کسب و کار ایجاد کنند.

مشاهده مطلب
کارمندان ناراضي
مهارت های نرم

نحوه برخورد با کارمندان ناراضی

کارمندان در هر سازمانی ممکن است به دلایل مختلفی حس نارضایتی را تجربه کنند. این امر می‌تواند به از دست دادن انگیزه، کاهش کارایی، و ایجاد مشکلات میان فردی منجر شود. برخورد صحیح با کارمندان ناراضی نقش بسیار مهمی در حفظ انگیزه و تعهد آنها به سازمان ایفا می‌کند.

مشاهده مطلب
آداب کارتيمي
مهارت های نرم

آداب کارتیمی در سازمان

آداب کارتیمی به عنوان یک پله مهم در راه رسیدن به رشد و موفقیت مطرح می‌شود. این پله‌ نه تنها راهی برای ایجاد تعاملات مثبت و همکاری‌های مؤثر میان کارکنان تعریف می کند، بلکه توانایی سازمان در مقابله با چالش‌های نوظهور و بهره‌برداری از فرصت‌های جدید را نیز افزایش می دهد.

مشاهده مطلب
مديريت خشم
مهارت های نرم

مدیریت خشم در محیط کار

در این مقاله ما به شما نشان می‌دهیم که چگونه مدیریت خشم در محیط کار می‌تواند به بهبود روابط، افزایش کارایی، و حتی ایجاد فرصت‌های جدید در سازمان‌ها منجر شود.

مشاهده مطلب
حل مسئله
مهارت های نرم

حل مسئله چیست؟

حل مسئله یک توانایی اساسی و حیاتی در زندگی روزمره انسان‌ها است که به معنای کلی به فرآیندی اشاره دارد که در آن افراد با جمع آوری اطلاعات، استفاده از استدلال منطقی و تصمیم‌گیری به یافتن راه‌حل یک مسئله می پردازند.

مشاهده مطلب
اسکرول به بالا